Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Η προέλευση κάθε ονόματος μάρκας αυτοκινήτων

images

ALFA ROMEO

Το 1910 μία ομάδα Μιλανέζων επιχειρηματιών ίδρυσε την εταιρεία A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) (σ.μ. Ανώνυμη Αυτοκινητοβιομηχανία της Λομβαρδίας). Το 1920 ο, επίσης, Μιλανέζος επιχειρηματίας και χρηματοδότης Niccola Romeo αγόρασε μεγάλο μέρος της εταιρείας προσθέτοντας το όνομά του σε αυτήν.

 
aston martin
 

ASTON MARTIN

Το 1914 οι Lionel Martin and Robert Bamford ίδρυσαν μία μικρή εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων. Τον επόμενο χρόνο είχαν ήδη ετοιμάσει το πρώτο τους προϊόν που ονόμασαν Aston, και από το όνομα του σχεδιαστή του, Martin.

audi

AUDI
Ονομάστηκε από τον ιδρυτή της August Horsch με βάση το λατινικό "Audi" (σ.μ. το επώνυμό του στα λατινικά).

bmw

 

BMW
Αρχικά των λέξεων Bayerische Motoren Werke (σ.μ. Βιομηχανία Κινητήρων της Βαυαρίας) που επισημοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου του 1917. Μέχρι τότε η εταιρεία αποκαλείτο Rapp-Motorenwerke από το όνομα του ιδρυτή της Karl Rapp. Το σήμα της είναι εμπνευσμένο από την κίνηση μίας προπέλας κινητήρα.

chevrolet

CHEVROLET
Το 1910 ο William Durant ένας επιτυχημένος αμερικάνος κατασκευαστής ζήτησε από τον Louis Chevrolet, οδηγό αγώνων, να τον βοηθήσει στην κατασκευή και προώθηση ενός νέου αυτοκινήτου. Στις 3 Νοεμβρίου του 1911 η Chevrolet Motor Car Company πήρε σάρκα και οστά. Αν και στηριζόταν κυρίως στον William Durant ο τελευταίος επέλεξε το όνομα του Chevrolet, γιατί αφενός μεν του άρεσε και αφετέρου ήθελε να εκμεταλλευτεί την διασημότητα και αναγνωρισιμότητά του.

citroen

CITROEN
Το επώνυμο του ιδρυτή της Andre Citroen, ενός επιτυχημένου βιομήχανου που ασχολείτο με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αμέσως μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων.

datsun

DATSUN
Το 1912 ένας νεαρός Ιάπωνας, ο Masujiro Hashimoto, ίδρυσε την εταιρεία Kwaishinsha Motor Car Company, και παρήγαγε ένα μοντέλο που ονόμασε DAT. Κάθε γράμμα της λέξης DAT ήταν αρχικό ενός από τους συγγενείς του. Το "D" ήταν για τον Kenjoro Den, το "A" για τον Rokuro Aoyama, και το "T" για τον Meitaro Takeuchi. Ο Hashimoto ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τους συγγενείς του που εκτός των άλλων είχαν χρηματοδοτήσει και το εγχείρημά του. Το 1926 η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την Jidosha Seizo. Η νέα εταιρεία ονομάστηκε DAT Jidosha Seizo Company Limited. Το 1930 αποφασίσθηκε να μετονομασθεί σε DATSON (σ.μ. ο γιός του DAT). Αργότερα το όνομα άλλαξε σε DATSUN.

dodge

DODGE
Το επώνυμο των αδελφών John και Horace Dodge ιδρυτών της εταιρείας.

 

ferrari

FERRARI
Το επίθετο του ιδρυτή της Enzo Ferrari (1898-1988).

jeep

JEEP
Ο όρος Jeep προέρχεται από την στρατιωτική ορολογία. Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι μηχανικοί του στρατού αποκαλούσαν έτσι κάθε νέο όχημα που τους ερχόταν για δοκιμή. Το ίδιο γινόταν και στην δεκαετία του '30 όταν εχρησιμοποιείτο ο όρος GP (General Purpose) (σ.μ. Γενικής Χρήσης) ομόηχος με το Jeep. Το όνομα αυτό εμφανίσθηκε την ίδια εποχή και στην σειρά κόμικς του Ποπάι με τον χαρακτήρα Eugene the Jeep που το μόνο που μπορούσε να ξεστομίσει ήταν Jeep - Jeep. Όπως και νά' χει όμως καθιερώθηκε στην συνείδηση του κόσμου στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν το όχημα πολλαπλών χρήσεων Willys Quarter-Ton Jeep χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την αμερικάνικη πολεμική μηχανή.

lambo

LAMBORGHINI
Πήρε το 1963 το όνομα του ιδρυτή της εταιρείας Ferrucio Lamborghini.

mazda

MAZDA
Όσοι γνωρίζουν από Ζωροαστρισμό δεν θα έχουν απορίες για την προέλευση του ονόματος της εταιρείας. Ο Ahura Mazda, είναι ο Θεός της Σοφίας και σύμφωνα με την παράδοση κατόρθωσε να ενώσει τους ανθρώπους δίνοντάς τους το χάρισμα της Λογικής. Το όνομα μοιάζει, επίσης, με αυτό του ιδρυτή της εταιρείας Jujiro Matsuda.

mercedes

MERCEDES
Ο Emil Jellinek επιχειρηματίας και ακόλουθος της Αυστροουγγαρίας στην Γαλλία ο οποίος είχε και τα αποκλειστικά δικαιώματα διάθεσης αυτοκινήτων Daimler στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ τα μετονόμασε σε Mercedes (το όνομα της κόρης του).

mitsu

MITSUBISHI
Γιαπωνέζικη λέξη που σημαίνει "τρία διαμάντια" τα οποία άλλωστε είναι και το σήμα της Mitsubishi. Ο ιδρυτής της Yataro Iwasaki ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα εκμεταλλευόμενος τρία ατμόπλοια το 1870. Έκτοτε ο αριθμός "τρία" κυριαρχεί στην εταιρεία είτε πρόκειται για στόχους, είτε για στρατηγική, είτε για πολιτικές.

 

nissan

NISSAN
Το 1931 η DATSUN αγοράσθηκε από την THE TOBATA IMONO COMPANY και έγινε μέρος της. Δύο χρόνια αργότερα αποσχίσθηκε από την μητέρα εταιρεία, μετέφερε την έδρα της στη Γιοκοχάμα και έγινε η ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία Jidosha Seizo Kabushiki Kaisha. Η χρηματοδότηση της προήλθε από την επενδυτική εταιρεία Nihon Sagyo την οποία διηύθυνε ο
Yoshisuke Ayukawa ιδιοκτήτης της TOBATA IMONO. Αυτή η επενδυτική εταιρεία ήταν ήδη γνωστή σε όλη την Ιαπωνία από την σοβαρή της πορεία στο Χρηματιστήριο. Όλοι την γνώριζαν μάλιστα σαν Ni-San από την συντομογραφία της που εμφανίζονταν στον πίνακα των αγοραπωλησιών του Χρηματιστηρίου. Το 1934 η Jidosha Seizo Kabushiki Kaisha μετονομάστηκε σε NISSAN MOTOR COMPANY LIMITED.

peugeos

PEUGEOT
Πήρε το όνομά της από τον Jean Jaques Peugeot (1699-1741) και πρόγονός της είναι η εταιρεία με τον πολύ ... κομψό τίτλο Les Fils des Peugeot Freres (σ.μ. Οι γιοί των Αδελφών Πεζό) που ξεκίνησε τις εργασίες της το 1890 με αντικείμενο την παραγωγή γεωργικών εργαλείων. Ο Armand Peugeot κατόρθωσε να αγοράσει ένα νέο πετρελαιοκινητήρα από τον Panhard χάρη στον οποίο εξελίχθηκε στον δεύτερο κατασκευαστή της Γαλλίας.

prsche

PORSCHE
Ο Ferdinand Porsche ήταν ένας πολύ γνωστός σχεδιαστής που αν και ξεκίνησε νωρίς την δημιουργική του προσπάθεια έπρεπε να περιμένει 15 περίπου χρόνια για να δει τα σχέδια του να παίρνουν την μορφή ενός αυτοκινήτου παραγωγής.

renault

RENAULT
Ο Louis Renault (1877-1944) με τα αδέλφια του Marcel και Fernand, ίδρυσαν την γαλλική οικογενειακή εταιρεία Renault Freres (σ.μ. Αδελφοί Ρενό) που έμελε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους κατασκευαστές.

rover

ROVER
Το όνομα προέρχεται από το ποδήλατο "Rover Safety Cycle" του 1884 που μοιάζει πολύ με τα σημερινά ποδήλατα και ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του στο θέμα της ασφάλειας. Καλές είναι οι γκραβούρες αλλά για σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ανέβαιναν στα τόσο επικίνδυνα εκείνα πρώτα ποδήλατα με τις άνισες ρόδες και το μεγάλο ύψος. Το σίγουρο και σταθερό αυτό ποδήλατο ήταν δημιούργημα των Starley και Sutton που αφενός τους έκανε πλούσιους αφετέρου τους έδωσε την ώθηση να περάσουν στην κατασκευή μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.

seat

SEAT
Στις 9 Μαίου του 1950 ιδρύθηκε η Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo, S.A. (SEAT). Σε ελεύθερη απόδοση το όνομά της σημαίνει ότι και η δική μας ΕΛΠΑ (Ελληνική Λέσχη Περιήγησης και Αυτοκινήτου).

sbr

SUBARU
Ένα όνομα με ελληνικό ενδιαφέρον. Στα γιαπωνέζικα Subaru σημαίνει Ένωση. Αποδίδει, όμως, και τον αστερισμό των Πλειάδων, έξι αστεριών στα οποία μεταμορφώθηκαν, σύμφωνα με την μυθολογία, οι κόρες του Άτλαντα. Ο αστερισμός αυτός εμφανίζεται και στο λογότυπο της συγκεκριμένης εταιρείας.

vw

VOLKSWAGEN
Σημαίνει στα γερμανικά "αυτοκίνητο του λαού" και πρόκειται για σύνθεση των λέξεων Volks (σ.μ. Λαός) και Wagen (σ.μ. Όχημα). Το πρώτο όχημα της εταιρείας ήταν ο "Σκαραβαίος" και προήλθε από την επιμονή και εμμονή του Αδόλφου Χίτλερ να αποκτήσουν όλοι οι Γερμανοί στην δεκαετία του '30 ένα ραδιόφωνο να ακούν τα διαγγέλματά του και ένα αυτοκίνητο να μετακινούνται.

vovlo

VOLVO
Στα Λατινικά σημαίνει "Κυλάω" και αυτό το όνομα επέλεξαν οι ιδρυτές της Gustaf Larson και Assar Gabrielsson το 1925.

Πηγή: clopyandpaste.blogspot.com

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

H παγκόσμια οικονομία με παραδείγματα



ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα


ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα


ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας


ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμ βάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.


ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.


ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.


ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.


ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την Τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.


ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.


ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις (είναι ιερό ζώο στην Ινδία)


ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

FAIL vol. 2

Men' accessories....Προφανές το FAIL.....

__________________________________
_______________________________
_____________________________
___________________________
______________________
_________________
_____________
_____
__
_


Kαι ενα EPIC FAIL



Στοιχεία στα καρτοκινητά..;

"βασει του νόμου 3783/09 πρέπει να δηλώσετε τα στοιχεία του καρτοκινητού σας.
ελάτε τώρα σε ένα καταστημα με την ταυτότητα και το κινητό σας"


Αυτό το μήνυμα εστάλη τις μέρες αυτές σε πολλούς χρήστες καρτοκινητών:
τι σημαίνει ακριβώς αυτό;
Άρχισε το "φακέλωμα" στη τελευταία σανιδα σωτηρίας απέναντι στον σχεδόν απόλυτο
κρατιό έλεγχο.; Ίσως...
αυτό θα κριθεί σίγουρα από το πόσο σοβαρά θα πάρει ο κόσμος αυτή τη νέα οδηγία,
το πώς θα αντιδράσει. Αν θ ανεχτεί να του λένε επίσημα "ξέρεις, θα τα ξ΄΄ερουμε όλα για σένα..."


απλώς για προβληματισμό....

αναρωτιέμαι μόνο αν θα του δοθει η σημασία που του αξίζει απ όλους μας..

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μετεωρίτης πέφτει στη Λετονία (Ή μήπως όχι ?)



"Κανένας τραυματίας" δηλώνουν τα τοπικά λετονικά μέσα ενημέρωσης μετά από πτώση μετεωρίτη, κοντά σε μια μικρή πόλη στα βόρεια της Λετονίας

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο μετεωρίτης έπεσε κοντά σε σπίτι στη μικρή πόλη Mazsalaca, δημιουργώντας ένα κρατήρα διαμέτρου περίπου 15 μέτρων και βάθους 5 μέτρων .

"Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός", διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι καμία μόλυνση από χημική ή ραδιενεργό ουσία δεν διαπιστώθηκε στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, είναι πιθανόν να ήταν κάποιος δορυφόρος ή κομμάτι από αυτόν.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, είδε το αντικείμενο να πέφτει από τον ουρανό αφήνοντας πίσω μια φλεγόμενη ουρά , είπε ότι έκανε θόρυβο όμοιο με αυτόν ενός αεροσκάφους που πετάει σε χαμηλό υψόμετρο .






Πειστήκατε?

Όλα αυτά αποδείχτηκε τελικα πως ήταν μια διαφημιστική φάρσα σχεδιασμένη από την εταιρία τηλεποικοινωνιών "TELE2".


"Όπως μπορούμε να δούμε, μ'αυτό η Λετονία μπήκε στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου, όλοι θέλουν να μάθουν για τη Λετονία, και αυτό όχι λόγω της κρίσης, και της δύσκολης εποχής που ζούμε,αλλα διότι κάτι δημιουργικό και συναρπαστικό συμβαίνει εδω. Είναι ένα μοναδικό κατόρθωμα και μέρος της επικοινωνίας μας," είπε οκ. Sprogis, διευθυντής του τμήματος διαφημήσεων της εταιρείας .


Τόσο αστυνομικοί, όσο και ερευνητές και γεωλόγοι, όχι μόνο απο τη Λετονία αλλά κι από άλλες χώρες, εργάστηκαν στον τόπο όλη τη μέρα, καταλήγοντας στο ότι ο κρατήρας ήταν ανθρώπινο δημιούργημα.


Τί να πεί κανεις, όλα είναι πλέον δυνατά.......

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

FAIL

Φιλικό προς τα παιδιά δώρο δημητριακών







Λογισμικό αποκαλύπτει πως ο Σαίξπηρ δεν δούλευε μόνος

Πρόγραμμα που ταυτοποιεί γλωσσικά και λεκτικά σχήματα αποκαλύπτει ότι ο μεγάλος Βρετανός συγγραφέας συνέγραψε με τον Τόμας Κιντ τον «Εδουάρδο τον Γ’», καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο της μοναχικής ιδιοφυίας.


Χρειάστηκαν 400 ολόκληρα χρόνια για να λυθεί το μυστήριο που ήθελε τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ να είναι ο συγγραφέας ενός έργου του οποίου η πατρότητα αμφισβητείται και αφορά τον «Εδουάρδο τον τρίτο». Έξυπνο λογισμικό που σχεδιάστηκε για να εντοπίζει κρούσματα λογοκλοπίας υποδεικνύει ότι ο μεγάλος Βρετανός δημιουργός είχε και συνεργάτη στη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου.

Ο Sir Μπράιαν Βίκερς, ειδήμων στα σεξπιρικά έργα στο Ινστιτούτο των Αγγλικών Σπουδών, πιστεύει ότι μια σύγκριση ανάμεσα σε φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην «Ηγεμονία του Βασιλιά Εδουάρδου του Γ'» και στα πρώιμα έργα του συγγραφέα αποδεικνύει ότι το έργο έχει γραφτεί σε συνεργασία με τον Τόμας Κιντ, έναν από τους πιο δημοφιλείς θεατρικούς συγγραφείς της εποχής.

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε το λογισμικό που λέγεται Pl@giarism -ανεπτυγμένο από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ για να αποκαλύπτει μαθητές που αντέγραφαν- για να κάνει συγκρίσεις της γλώσσας του «Εδουάρδου του Γ'» με άλλα έργα της περιόδου.

Ο Βίκερς παρατήρησε ότι αρκετά έργα εμφανίζουν ίδια λεκτικά σχήματα, γεγονός που τους προσδίδει ένα γλωσσολογικό «αποτύπωμα». Με τη βοήθεια του λογισμικού ο καθηγητής ταυτοποιούσε φράσεις τριών η περισσότερων λέξεων σε γνωστά θεατρικά έργα και στη συνέχεια προσπαθούσε να βρει παρόμοιες φράσεις σε έργα αμφισβητούμενης πατρότητας. Συνήθως, όταν οι φράσεις που ταίριαζαν μεταξύ τους έφταναν τις 20, τα έργα ήταν διαφορετικών συγγραφέων, ενώ στην περίπτωση του «Εδουάρδου του Γ'» ανήλθαν στις 200!

Συγκεκριμένα, οι ταυτοποιήσεις που αφορούσαν τον Σαίξπηρ βρέθηκαν σε τέσσερις σκηνές που αποτελούν το 40% του έργου. Οι υπόλοιπες σκηνές εμφάνισαν περίπου 200 αντιστοιχίες με έργα του Κιντ, όπως η «Ισπανική Τραγωδία», γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτός ο συγγραφέας συνέγραψε το υπόλοιπο 60% του έργου.

Μυστήριο 400 ετών

Η αντίληψη ότι ο Σαίξπηρ είχε «χέρι βοηθείας» στον «Εδουάρδο τον Γ'» συζητάται τα τελευταία 150 χρόνια αν και πρόσφατα επανήλθε δριμύτερα στο προσκήνιο. Είχε αγνοηθεί από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους μέχρι το 1997 όταν και συμπεριλήφθηκε στο «Riverside Shakespeare» και λίγο αργότερα εντάχθηκε στα «Άπαντά» του.

Ο καθηγητής Βίκερς σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Όταν έχεις 200 αντιστοιχίες, είσαι αρκετά σίγουρος. Σχεδόν όλοι μπορούν να δουν ότι ορισμένες σκηνές είναι πολύ «σαιξπηρικές» αλλά κανένας δεν μπορεί να απαντήσει γιατί ορισμένες εξ' αυτών δεν είναι δικές του. Υπάρχει πραγματική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ των δύο συγγραφέων».

Το μυστήριο παρέμενε άλυτο τόσα χρόνια εξαιτίας της επιμονής αρκετών ακαδημαϊκών που αρνούνταν τη συνεργασία του Σαίξπηρ με άλλους θεατρικούς συγγραφείς, ιδίως τη συγκεκριμένη περίοδο της καριέρας του.

Ο Στάνλει Γουελς, πρόεδρος του Shakespear Birhtplace Trust εκφράζει την επιφυλακτικότητά του για τα ευρήματα του λογισμικού, ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα. «Είναι θέμα βούλησης για κάποιον να δει τον Σέξπιρ, όχι ως ύπαρξη που εκτοπίζει όλους τους άλλους, ως 'η αυτού εξοχότης', αλλά ως δραματουργό με συνεργατικό πνεύμα».

«Νομίζω ότι έτσι δημιουργείται μια πιο ρεαλιστική εικόνα του Σέξπιρ, αντίθετα με την ρομαντική εικόνα της μοναχικής ιδιοφυίας που έχουν γι' αυτόν οι περισσότεροι», συμπληρώνει ο Τζόναθαν Μπέιτ, καθηγητής στο Τμήμα Σπουδών του Σέξπιρ και της Αναγεννησιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ.

kathimerini.gr

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Τρένο στην Κρήτη (???)



Το... υπεραιωνόβιο αίτημα-σχέδιο για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου στην Κρήτη, που θα συνδέσει τις περιοχές Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το τελευταίο διάστημα επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο προηγούμενο συνέδριο των απόδημων Κρητών.
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη ετοιμάζεται να κάνει η Περιφέρεια Κρήτης, που σχεδιάζει.....
να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας- με προκαταρκτική χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής- και σε λειτουργική μελέτη του κρητικού σιδηροδρόμου. Από την πλευρά του ο ΟΣΕ δηλώνει πρόθυμος να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή.

Τα κεφάλαια. Όσον αφορά το κόστος του εγχειρήματος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια επένδυση λιγότερο δαπανηρή από αυτή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια- όπως αναφέρουν- μπορούν να εξασφαλιστούν από δράσεις της Ε.Ε. ή μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι συγκοινωνιολόγοι κ. Γιώργος Νάθενας και κ. Βασίλης Οικονομόπουλος προτείνουν την ανάπτυξη σιδηροδρόμου στην Κρήτη, κυρίως στη διαδρομή Χανιά- Ρέθυμνο- Ηράκλειο, την οποία το τρένο θα διανύει σε 50 λεπτά (20+30 λεπτά), ενώ προβλέπονται επεκτάσεις προς Κίσσαμο, Νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου Πεδιάδος και Άγιο Νικόλαο. Επίσης θα μπορεί να δρομολογηθεί rail ferry (φέρι μπόουτ που μεταφέρει τρένα) από το Καστέλλι Κισσάμου προς τη Νεάπολη Λακωνίας. «Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει στην οικονομική, τουριστική και δημογραφική ανάπτυξη της Κρήτης» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατής Σταυρουλάκης, μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας που ασχολείται συστηματικά με την προώθηση της υπόθεσης του κρητικού σιδηροδρόμου. Αποσυμφόρηση. Η πρώτη μελέτη για το θέμα του κρητικού σιδηροδρόμου χρονολογείται από την περίοδο της αυτονομίας του νησιού (1898-1913)! Μάλιστα από τότε είχε προβλεφθεί η λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην ενδοχώρα και όχι παραλιακά. «Αρκεί να πούμε ότι σήμερα μιλάμε και πάλι για καινούργιο οδικό άξονα που θα διασχίζει την Κρήτη κατά μήκος της ενδοχώρας, άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι καινούργιο ώστε να το χαρακτηρίσει κανείς όνειρο απατηλό», λέει ο κ. Σταυρουλάκης. Ο σιδηρόδρομος, προσθέτει, δεν θα υποκαταστήσει κανένα από τα υπάρχοντα μεταφορικά μέσα. Θα συμβάλει όμως στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και στην αναβάθμιση των περιοχών που θα διασχίσει, όπως συμβαίνει σήμερα και με το οδικό δίκτυο.

Πριν από 115 χρόνια η πρώτη σκέψη


Η πρώτη νύξη για σιδηρόδρομο στην Κρήτη χρονολογείται από το 1893, όταν ο Οθωμανός γενικός διοικητής Κρήτης, Μαχμούτ Τζελάλ υπόσχεται μεταξύ διαφόρων έργων και την κατασκευή σιδηροδρόμου.

Ακολουθεί το 1895 επίσκεψη του Βέλγου προξένου στην Αθήνα Louis Rochelle, ο οποίος μαζί με τον μηχανικό Σαββάκη και κλιμάκιο ξένων και ντόπιων μηχανικών, περιοδεύουν σε περιοχές της διαδρομής Χανίων- Ηρακλείου και καταλήγουν σε σχέδιο γραμμής που θα άρχιζε από τα Χανιά και θα διερχόταν από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, θα κατέβαινε προς Μεσαρά και Κόκκινο Πύργο με προοπτική κατάληξης προς το Ρέθυμνο.

Το 1903 στην αυτόνομη πλέον Κρήτη, ο μηχανικός Ε. Μεϊμαράκης, είχε εκπονήσει μελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης του Ηρακλείου με τη Μεσαρά.

Το 1908 εκπονείται μελέτη από τον μηχανικό Σ. Πεζανό σύμφωνα με την οποία, σε πρώτη φάση προβλεπόταν σιδηροδρομική γραμμή από το Καστέλλι Κισσάμου προς Χανιά, Ρέθυμνο, Μυλοπόταμο, Άγιο Μύρωνα, Ηράκλειο, Αρχάνες, Καστέλλι Πεδιάδος, Άγιο Νικόλαο και διακλάδωση από Καστέλλι Πεδιάδος προς Ίνι. Σε δεύτερη φάση προβλέπονταν επεκτάσεις από Άγιο Νικόλαο προς Ιεράπετρα και Σητεία, από Ίνι προς Τυμπάκι, Άγιο Βασίλειο και Ρέθυμνο, από Ίνι προς Βιάνο και από Καστέλλι Κισσάμου προς Κάνδανο.

Το 1913 μετά την ένωση με την Ελλάδα, υποβάλλονται δύο προτάσεις για σιδηρόδρομο στην πεδιάδα της Μεσαράς και τραμ στα Χανιά, με τη συμμετοχή και Γάλλων τεχνοκρατών.

Το 1921 ο ήδη γνωστός Σαββάκης πρότεινε εν όψει της από τότε προγραμματιζόμενης διαπλάτυνσης των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, το υλικό του δικτύου που θα αποξηλωνόταν (επιδομή, τροχαίο υλικό, σήματα), να μεταφερθεί στην Κρήτη και να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μετρικού εύρους, στη διαδρομή: ΚίσσαμοςΧανιά- Γεωργιούπολη- Ρούστικα- Άγιος Βασίλης- Τυμπάκι- Καστέλλι Πεδιάδος- Αρχάνες- Ηράκλειο.

Το 1990, επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το θέμα του σιδηροδρόμου αναζωπυρώνεται με την πρόταση Ιαπώνων επενδυτών για συνδυασμένη δημιουργία τουριστικών επενδύσεων και σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας, κατά μήκος της βόρειας ακτής, όπου βρίσκονται τα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού. Μάλιστα συμπληρώθηκε από πρόταση για δημιουργία Σταθμού Διαλογής στο Ηράκλειο και σύνδεσή του μέσω σιδηροδρομικών πορθμείων με την Ιταλία, για προώθηση με βαγόνια ψυγεία (Ιnterfrigo) των κρητικών προϊόντων, ιδιαίτερα των πρώιμων.

tanea.gr

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα η πρεμιέρα για τα Windows 7

Πολλά... σχολιανά έχει ακούσει κατά καιρούς η Microsoft για τη σταθερότητα των προϊόντων της, αλλά όπως φαίνεται τα Windows 7 θα αποτελούν μια φωτεινή εξαίρεση.

υτή τη φορά, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στις ειδικές εκδόσεις εντός και εκτός Διαδικτύου, η εταιρεία κατάφερε να κάνει κάτι για το οποίο δεν πολυφημίζεται, να αναπτύξει δηλαδή ένα λειτουργικό σύστημα που δεν είναι μόνο εύκολο στη χρήση αλλά επιπλέον δεν κρύβει απρόοπτα και παγίδες για τους χρήστες.

Είναι γεγονός πως στην περίπου 20χρονη πορεία τους τα Windows αποδείχθηκαν κάποιες φορές περισσότερο μπελάς παρά ευλογία. Πολλοί θυμούνται τα Windows Me, μία από τις πλέον βραχύβιες και προβληματικές εκδόσεις, ενώ και τα Windows 95 επικρίθηκαν σφοδρά επειδή δεν υποστήριζαν από την αρχή την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οσο για τους επαγγελματίες και τους υπεύθυνους μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων, μάλλον θα θυμούνται τα Windows ΝΤ 4.0 και θα... ανατριχιάζουν, καθώς και αυτή η έκδοση αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ασταθής.

Ολα αυτά ίσως να ανήκουν πια στο ........
παρελθόν με τα Windows 7, που προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα, καλύτερες λύσεις δικτύωσης και νέα χαρακτηριστικά που υπόσχονται να κάνουν την παραμονή μας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή πιο εύχρηστη από ποτέ. Στη σχετική σελίδα της στο Διαδίκτυο η Microsoft υποδέχεται τους επισκέπτες γράφοντας: «Μας είπατε τι θα θέλατε να έχει η νέα έκδοση των Windows και σας ακούσαμε. Στις 22 Οκτωβρίου τα Windows 7 θα είναι διαθέσιμα και θα μπορέσετε να δείτε τα αποτελέσματα...» Στην Ευρώπη, μετά και τη συμφωνία της Microsoft με την Κομισιόν, θα κυκλοφορήσει μια «ψαλιδισμένη» έκδοση των Windows 7, στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται ο Internet Explorer, τον οποίο πάντως οι χρήστες θα μπορούν να εγκαταστήσουν δωρεάν, εάν φυσικά το επιθυμούν

Σε αντίθεση με τον Αύγουστο του 1995 όταν είχε συνοδέψει το λανσάρισμα των Windows 95 με το τραγούδι «Start me up» των Rolling Stones, έναντι τιμήματος που λέγεται πως ξεπέρασε τα 10 εκατ. δολάρια, η Microsoft θα κάνει μια πιο... σεμνή παρουσίαση. Στελέχη της πολυεθνικής θα πραγματοποιήσουν ομιλίες και θα μετάσχουν σε ειδικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, από το Τόκιο ώς τη Ν. Υόρκη, ο επικεφαλής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ θα χτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ, αλλά ώς εκεί. Ισως να φταίει η κρίση, ίσως όμως να φταίει και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Microsoft έχει χάσει τη λάμψη της, καθώς στο προσκήνιο έχουν εμφανιστεί η Google ή το Facebook, ενώ μέρος της αγοράς έχει «κλέψει» και το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού...

Ένα κοτόπουλο διέσχισε τον δρόμο


ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Ένα κοτόπουλο διασχίζει το δρόμο.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Γιατί δέσχισε τον δρόμο?


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ΠΛΑΤΩΝ: Για το καλό του. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Είναι στη φύση του κοτόπουλου να διασχίζει τους δρόμους.

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Κι όμως τον διέσχισε

ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ: Ο σκοπός, να περάσει το κοτόπουλο το δρόμο, αγιάζει τα μέσα
- όποια κι αν είναι αυτά.

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ: Ηταν ιστορικά αναπόφευκτο.

ΔΑΡΒΙΝΟΣ: Τα κοτόπουλα στο πέρασμα των αιώνων επιλέχτηκαν από τη φύση
με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σήμερα γενετικώς ικανά να διασχίζουν
δρόμους.

ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΙΝΤ: Το γεγονός ότι ασχολείστε με το εάν το κοτόπουλο
διέσχισε το δρόμο αποδεικνύει ότι διακατέχεστε από σύνδρομα
ανασφάλειας και ότι η σεξουαλικότητά σας είναι καταπιεσμένη.

ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κάθε κοτόπουλο θα
είναι ελεύθερο να διασχίζει το δρόμο χωρίς να δίνει λογαριασμό για την
πράξη του.

Mr. SPOCK: To go where no other chicken has been before.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ : Εμείς με σεμνότητα και ταπεινότητα εξασφαλίσαμε
τις προϋποθέσεις σε όλα τα κοτόπουλα της Ελλάδος να διασχίζουν
ανεμπόδιστα τους δρόμους, χωρίς παρέμβαση νταβατζήδων.

ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι μόλις
κυκλοφόρησε το νέο Chicken Office 2009 που δεν διασχίζει μόνο το
δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει και άλλα ενδιαφέροντα.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΚΑΣ: Αξιοσέβαστο κοτόπουλο, χαίρομαι που η ελληνική σου
παιδεία σού επιτρέπει να περνάς το δρόμο με το ήθος και το κάλλος των
αρχαίων μας προγόνων... Να προσθέσω επίσης, ότι είναι ντροπή και
διασυρμός να χαρακτηρίζεται η Επανάσταση ως Χούντα και το κοτόπουλο το
γνωρίζει καλώς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Μόνο εγώ, εδώ στο Τηλεάστυ, τόλμησα να πω και να
αποκαλύψω ότι το κοτόπουλο προήλθε από ισραηλίτικο αβγό...

ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ: Ω υπερφίαλη όρνις, ω πουλοκλαίουσα, περιπεσούσα στις
υποανθρωπιστικοαναλυτικάς σου διακυμάνσεις, πώς θα διασχίσεις τον
σπαρμένο με οιοφαινάκες υποσχέσεις δρόμο, ώ κνώδαλο;

ΕΝΑΣ ΙΝΔΟΣ: Εμείς έχουμε αγελάδες που κάνουν το ίδιο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ Ν.Α.Σ.Α.: Στείλαμε πρώτα το κοτόπουλο για
να μελετήσουμε τις συνθήκες διάβασης, πριν στείλουμε κάποιον άνθρωπο.

ΕΝΑΣ ΑΛΒΑΝΟΣ: Πιάσ'το γρήγορα πριν περάσει απέναντι

Η εικόνα μας για σήμερα

Ενταξει, τί να πούμε......ό,τι μπορεί ο καθένας..........xD

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Εικόνα της ημέρας


Εγω απορώ πως σηκώθηκε στα 2 πόδια με τόση κοιλιά......έλεος.

«Μην κυνηγάτε τον μύθο του Λαβυρίνθου»

Και κατι για τον τόπο μας

Μπορεί να έχει το όνομα, το σπήλαιο του Λαβυρίνθου στην Κρήτη, αλλά δεν είναι η μυθική φυλακή του Μινώταυρου, όπως υποστηρίζουν ερευνητές που το επισκέφθηκαν ξανά
Σκοτεινό, πολύπλοκο, γεμάτο στενούς διαδρόμους μήκους 2,5 χλμ. και δεκάδες τυφλά δωμάτια. Όσοι βρέθηκαν στα σωθικά του κατά τη διάρκεια σεισμού λένε ότι άκουσαν βρυχηθμό άγριου ζώου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτό το εγκαταλελειμμένο λατομείο βρίσκεται κοντά στη Γόρτυνα ήταν αρκετό για να ταυτιστεί στο συλλογικό ασυνείδητο με τον μυθικό Λαβύρινθο. Τη θεωρία αυτή, που έχει δεχτεί επιστημονικά πυρά, έρχεται να επανεκτιμήσει μια ομάδα Βρετανών και Ελλήνων ερευνητών, επιχειρώντας να απαντήσει σε ένα ερώτημα που ταλανίζει εδώ και αιώνες τους ειδικούς: πού βρίσκεται ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου;

«Είναι αδύνατον να πούμε αν το λατομείο κοντά στη Γόρτυνα, που είναι γνωστό ως σπήλαιο του Λαβυρίνθου, είναι όντως ο μυθικός Λαβύρινθος που σχεδίασε ο Δαίδαλος», λέει στα «ΝΕΑ» ο γεωγράφος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Νίκολας Χάουαρθ και επικεφαλής της αποστολής.

«Πρόκειται για ένα αρχαίο λατομείο, που δεν ξέρουμε καν πότε χρονολογείται, καθώς δεν έχει ποτέ ανασκαφεί. Θεωρείται ρωμαϊκής εποχής, αλλά δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε και από τους μινωίτες», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο σπηλαιολόγος και μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Νίκος Λελούδας, που συμμετείχε στην αποστολή για την καταγραφή του σπηλαίου, η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα σε συνεργασία με τη Βρετανική Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία και μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Μαζί τους ήταν και ο Ελβετός Τόμας Ουάλντμαν, λάτρης και ερευνητής της περιοχής, που διατηρεί ενημερωμένες επί του θέματος σελίδες στο Διαδίκτυο.

Για περισσότερο από έξι αιώνες το σπήλαιο Λαβύρινθος είχε ταυτιστεί με την πολύπλοκη κατασκευή που είχε σχεδιάσει ο Δαίδαλος για να φυλακίσει ο βασιλιάς Μίνωας το παιδί (με ανθρώπινο σώμα και κεφαλή και ουρά ταύρου) που είχε προκύψει από την ερωτική συνεύρεση της συζύγου του Πασιφάης με έναν ταύρο. Η λάμψη του όμως άρχισε να θαμπώνει όταν στις αρχές του 20ού αιώνα ο Άρθουρ Έβανς αποκάλυψε την Κνωσό και ταύτισε τον μυθικό Λαβύρινθο με το παλάτι του Μίνωα, ενώ υποψηφιότητα έθεσε και το σπήλαιο του Σκοτεινού, 20 μίλια ανατολικά της Κνωσού, άποψη που τελικώς δεν επικράτησε.

«Αν θέλουμε να είμαστε επιστημονικά ακριβείς, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Λαβύρινθος υπήρξε εκτός της φαντασίας των Μινωιτών. Πρέπει επίσης να πούμε πως τόσο οι Μινωίτες όσο και οι Μυκηναίοι δεν μας καθιστούν σαφές τι ήταν ο Λαβύρινθος και πού βρισκόταν. Η πρώτη περιγραφή του έρχεται 1.000 χρόνια αργότερα από τον Ηρόδοτο και πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μια λογοτεχνική μεταφορά παρά για πραγματικό τόπο. Ίσως επειδή και για τους Μινωίτες ήταν δύσκολο να βρουν τον δρόμο τους στην Κρήτη ανάμεσα στα βουνά και τα φαράγγια, η έννοια του λαβυρίνθου να πέρασε ως ιδέα και στις επόμενες γενιές», διευκρινίζει ο Νίκολας Χάουαρθ.

Πού βρίσκεται τελικά ο Λαβύρινθος; «Αποκλείεται πάντως στα σπήλαια της περιοχής της Γόρτυνας», λέει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Εμανουέλε Γκρέκο, που διευθύνει την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, υπό την εποπτεία της οποίας ανασκάπτεται η Γόρτυνα εδώ και έναν αιώνα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν μύθο και είναι λάθος να αναζητούμε την πραγματική του διάσταση. Στην πραγματικότητα ο Λαβύρινθος δεν υπήρξε. Ήταν, όπως η Τροία, μια επινόηση».

Για την ιστορία

5ος αι. π.Χ.: Ο Ηρόδοτος πρώτος χρησιμοποιεί τον όρο λαβύρινθος 1ος αι. μ.Χ.: Ο Πλίνιος αναφέρει λαβυρίνθους στη Λήμνο, στο Φαγιούμ της Αιγύπτου, στην Ιταλία και στην Κρήτη 1415: Για πρώτη φορά χαρτογραφείται το υπόγειο λατομείο από τον Κριστόφορο Μπουοντελμόντι 1821: Ο Αυστριακός Φραντς Βίλχελμ Ζίμπερ ερευνά το λατομείο και δύο χρόνια αργότερα εκδίδει σχετική εργασία 1941: Μετατρέπεται από τους Γερμανούς στη μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών της Ανατολικής Μεσογείου. Ανοίγεται δεύτερη μεγαλύτερη είσοδος 1944: Αποχωρώντας από την Κρήτη οι Γερμανοί ανατινάσσουν τις εισόδους για να μην πέσουν τα πυρομαχικά στα χέρια των Συμμάχων 1950: Εταιρείες εκμεταλλεύονται εμπορικά τα αποθέματα πυρομαχικών 1953: Προτείνεται ως εναλλακτική θέση για τον λαβύρινθο το σπήλαιο Σκοτεινό 1961: Τέσσερεις νέοι χάνουν τη ζωή τους στο σπήλαιο. Ο στρατός σφραγίζει τις εισόδους 1981: Από μια οπή εξαερισμού μπαίνουν ξανά σπηλαιολόγοι 1985: Το ζεύγος Γιάννη και Άννα Πετροχείλου χαρτογραφούν τον Λαβύρινθο 2009: Σύνεργα αρχαιοκαπηλίας εντοπίζονται καλά κρυμμένα στο εσωτερικό του σπηλαίου

Η "περιστρεφόμενη τραπεζαρία" του Νέρωνα


Το «περιστρεφόμενο δωμάτιο» του περιβόητου αυτοκράτορα Νέρωνα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στην καρδιά της Ρώμης. Το δωμάτιο τραπεζαρία- ένα από τα πολλά της Domus Αurea, όπως αποκαλείται το παλάτι του Νέρωνα- διέθετε ξύλινη πλατφόρμα που περιστρεφόταν μέρα και νύχτα με διπλό σκοπό: να μιμηθεί την κίνηση της Γης, αλλά και να εντυπωσιάζει τους καλεσμένους του ο αυτοκράτορας, που κράτησε τα ηνία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 54 έως το 68 μ.Χ.

Η αίθουσα δε, σύμφωνα με τον ιστορικό Σουητώνιο που την περιγράφει στο έργο του «Βίοι των Καισάρων», διέθετε εκτός από περιστρεφόμενη σκηνή και, πιθανότατα, μια περιστρεφόμενη οροφή, ενώ από ειδικά μαρμάρινα διαχωριστικά οι δούλοι έραιναν με ροδοπέταλα τόσο τον αυτοκράτορα όταν ερμήνευε άσματα με τη λύρα του όσο και τους καλεσμένους.

«Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν έχει προηγούμενο στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της αρχαίας Ρώμης», δηλώνει η επικεφαλής αρχιτέκτων της ανασκαφής Μαρία Αντονιέτα Τομέι. Για τη συνέχιση των ανασκαφών μάλιστα, που αποδεικνύουν πως το Domus Αurea ήταν πολύ μεγαλύτερο από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευτεί κονδύλια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 2,5 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του μνημείου.

Πλούσιο σε τοιχογραφίες αποδοσμένες με ζωντανά χρώματα και γεμάτες μυθικά πλάσματα- φτερωτά λιοντάρια, τρίτωνες και γρύπες- το παλάτι του Νέρωνα σώθηκε χάρη στο μένος των διαδόχων του, που φρόντισαν να εξαφανίσουν από προσώπου γης τα έργα του. Το αποτέλεσμα ήταν να χτίσουν πάνω από τη «Χρυσή Οικία» τα λουτρά του Τραϊανού, θάβοντας το παλάτι και διατηρώντας ανέπαφες τις τοιχογραφίες.

Το περίφημο παλάτι αποτελούσε πάντα ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο, μόνο που επί 21 χρόνια και ώς το 1999 ήταν προσιτό μόνο σε ερευνητές και υψηλούς καλεσμένους. Το 2005 όμως ξαναέκλεισε τις πόρτες του όταν κατέρρευσε τμήμα της τοιχοποιΐας και θα παραμείνει κλειστό για ακόμη δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οπότε θα ανοίξουν για το κοινό περίπου 2.600 τ.μ. του μνημείου.

Πηγή

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΑΥΤΙΑ....

Η απάτη που σκαρφίστηκε ο Αυτίας πρώτη φορά γίνεται στα χρονικά, και να είναι καλά το "Ράδιο Αρβύλα" που την ξέθαψε. Μιλάμε ο άνθρωπος κάνει απίστευτη καφρίλα, κάθε μέρα μιλάει με τον Ψωμιάδη σαν να τον έχει σε ζωντανό ενώ στην πραγματικότητα παίζει βίντεο. Αποτέλεσμα να μιλάει με ένα βίντεο και να προσπαθεί να πει αυτά που έλεγε.

Δείτε το βίντεο - Πραγματικά έλεος.

Μερικά ανέκδοτα :D

-Πώς ξεριζώνει ένας μαθηματικός ένα δέντρο;
-Υψώνει στο τετράγωνο για να φύγει η ρίζα.

Το θεώρημα του μισθού :Όσο λιγότερα ξέρεις, τόσα περισσότερα κερδίζεις
Απόδειξη : Έστω οτι η γνώση είναι δύναμη (1)και ο χρόνος χρήμα(2) .
Γνωρίζουμε ότι Δύναμη = Έργο/Χρόνο. άρα από 1, και 2 Γνώση=Έργο/Χρήμα.
Λύνοντας ώς προς το χρήμα βρίσκουμε ότι Χρήμα=Έργο/Γνώση. Έτσι είναι προφανές ότι Χρήμα->+οο όταν Γνώση->0


Δύο φίλοι κάνουν ένα ταξίδι με αερόστατο. Κάποια στιγμή αρχίζει να βρέχει. Σε πολύ λίγο η βροχή γίνεται καταιγίδα και το αερόστατο κομμάτια. Πυξίδες και χάρτες χάνονται. Οι δύο φίλοι κρατιούνται από κάτι σκοινιά και καταφέρνουν να προσγειωθούν σώοι και αβλαβείς σε ένα λιβάδι. Η καταιγίδα έχει πια σταματήσει και περίπου στο κέντρο του λιβαδιού μπορούν να διακρίνουν έναν άντρα να διαβάζει. Πάνε λοιπόν προς το μέρος του και τον ρωτάνε:
- "Συγνώμη, μήπως ξέρετε που βρισκόμαστε;"
Ο άντρας κοιτάει για λίγο γύρω του, σκέφτεται και λέει:
- "Βρίσκεστε στη μέση ενός λιβαδιού."
Οι φίλοι τον ευχαριστούν και φεύγουν. Όταν απομακρύνονται κάπως, λέει ο ένας στον άλλο:
- "Αυτός ήταν μαθηματικός!"
- "Που το κατάλαβες;" ρωτάει ο άλλος.
- "Πρώτον σκέφτηκε πριν απαντήσει και δεύτερον έδωσε μια σωστή απάντηση με ακρίβεια, που όμως δε μας χρησιμεύει σε τίποτα!"

Ποια είναι η διαφορά ενός μαθηματικού και ενός αστυνομικού;
Ο μαθηματικός θέλει να τετραγωνίσει τον κύκλο,
ενώ ο αστυνομικός να κυκλώσει το τετράγωνο.

Ο Θεός δημιούργησε τα μαθηματικά και την γυναίκα και είπε:
- Η γυναίκα θα είναι η πρόσθεση τον ηδονών, ο πολλαπλασιασμός των προβλημάτων και η αφαίρεση των φίλων ...


Ένας μαθηματικός στέλνει το παρακάτω γράμμα στην σύζυγό του:

Αγαπητή μου σύζυγε,
όπως ξέρεις είσαι 54 ετών και έχω ανάγκες που δεν μπορείς
να μου καλύψεις. Κατά τα άλλα χαίρομαι που σε έχω σύζυγο.
Ελπίζω να μην σε πειράξει, αλλά την ώρα που θα λάβεις
αυτό το γράμμα εγώ θα είμαι στο χλιδάτο ξενοδοχείο "Όλυμπος"
με την 18-χρονη βοηθό μου. Σπίτι θα έρθω μετά τα μεσάνυκτα.
Ο σύζυγός σου

Πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο βρήκε ένα fax:

Αγαπητέ μου σύζυγε,
όπως ξέρεις και εσύ είσαι 54 χρονών και την ώρα που
θα λάβεις αυτό το γράμμα εγώ θα είμαι στο χλιδάτο ξενοδοχείο
"Αστέρια" με τον 18-χρονο νεαρό που καθαρίζει την πισίνα.
Όπως ξέρεις σαν μαθηματικός που είσαι, το 18 μπαίνει
στο 54 πιό πολλές φορές από όσες το 54 στο 18.
Λοιπόν μην με περιμένεις.

Ο Χριστός απευθύνεται στον Πέτρο
-Πέτρο ;
-Ναι κύριε
-y=x²
-Tι είναι αυτό κύριε ;
-Παραβολή Πέτρο

Υπάρχουν τρία ήδη μαθηματικών: αυτοί που ξέρουν να μετράνε και αυτοί που δεν ξέρουν.

Σ’ ένα συνέδρειο μάζεψαν τους μαθηματικούς και τους φυσικούς, και τους ανάθεσαν το εξής πρόβλημα: Έστω ότι έχετε στη διάθεση σας έναν πλαστικό κουβά με νερό, ένα σκεύος pyrex ικανό να χωρέσει το περιεχόμενο του κουβά και ένα ηλεκτρικό μάτι. Ποιος ο βέλτιστος τρόπος για να ζεστάνετε το νερό;

Οι φυσικοί, συσκέφτηκαν, συζήτησαν, έψαξαν τη σχετική βιβλιογραφία, έκαναν μερικά πειράματα, και τελικά είπαν: Αδειάζουμε το περιεχόμενο του κουβά στο pyrex, τοποθετούμε το pyrex στο ηλεκτρικό μάτι, ανάβουμε το μάτι και ζεσταίνεται το νερό.
Οι μαθηματικοί, με τη σειρά τους, συσκέφτηκαν, συζήτησαν, έψαξαν τη σχετική βιβλιογραφία και τελικά είπαν: Αδειάζουμε το περιεχόμενο του κουβά στο pyrex, τοποθετούμε το pyrex στο ηλεκτρικό μάτι, ανάβουμε το μάτι και ζεσταίνεται το νερό.
Καλώς, είπαν οι κριτικοί. Έστω τώρα το εξής πρόβλημα: Δίνεται ένα pyrex γεμάτο με νερό και ένα ηλεκτρικό μάτι. Ποιος ο βέλτιστος τρόπος για να ζεστάνουμε το νερό;
Οι φυσικοί, συσκέφτηκαν, συζήτησαν, έψαξαν τη σχετική βιβλιογραφία και τελικά είπαν: Τοποθετούμε το pyrex στο ηλεκτρικό μάτι, ανάβουμε το μάτι και ζεσταίνεται το νερό.
Οι μαθηματικοί, με τη σειρά τους, συσκέφτηκαν, συζήτησαν, έψαξαν τη σχετική βιβλιογραφία, κατάστρωσαν και λύσανε μερικά συστήματα διαφορικών εξισώσεων και τελικά είπαν: Αδειάζουμε το περιεχόμενο του pyrex στον πλαστικό κουβά και το πρόβλημα μας ανάγεται στο προηγούμενο...

Στατιστική είναι η επιστήμη σύμφωνα με την οποία αν βάλεις τα πόδια σου στο φούρνο και το κεφάλι σου στο ψυγείο, κατά μέσο όρο θα είσαι μια χαρά.

Ένας επιχειρηματίας, αποφασίζει μια μέρα να διαπιστώσει πόσο έξυπνο είναι το στελεχιακό προσωπικό της επιχείρησης του. Έτσι καλεί με τη σειρά πρώτα το μηχανικό του.
Επιχ/τιας: - "Δε μου λες, πόσο κάνει 1+1;"
Μηχανικός: - "Τι ερώτηση είναι αυτή αφεντικό; Κάνει 2."
Φωνάζει το δικηγόρο του.
Επιχ/τίας: "Δε μου λέτε, πόσο κάνει 1+1;"
Δικηγόρος: "1+1 κάνει 2, εάν ο νόμος δεν ορίζει κάτι διαφορετικό."
Τέλος, φωνάζει και το λογιστή του.
Επιχ/τίας: "Δε μου λέτε, πόσο κάνει 1+1;"
Λογιστής: "Όσο θα θέλατε εσείς αφεντικό."

Ερ. : Πόσοι Μαθηματικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;
Απ. : Κανείς. Αφήνεται στον αναγνώστη σαν άσκηση.-

Ερ. : Πόσοι Αναλύστες χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;
Απ. : 3. Ένας για να αποδείξει την ύπαρξη, ένας την μοναδικότητα και ακόμη ένας για να φτιάξει έναν αλγόριθμο.-

Ερ. : Πόσοι Λογικολόγοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;
Απ. : Κανείς. Δεν μπορούν να την αλλάξουν αλλά μπορούν εύκολα να αποδείξουν οτι μπορεί να γίνει.

Ένας Μαθηματικός, ένας Φυσικός και ένας Μηχανικός διανυκτερεύουν σ΄ ένα ξενοδοχείο. Ο Μηχανικός κάποια στιγμή ξυπνάει και μυρίζει καπνό. Σηκώνεται πάει στην πόρτα και βλέπει πως υπάρχει φωτιά στον διάδρομο. Τότε παίρνει έναν κουβά που είχε στο δωματιό του για τα σκουπίδια τον γεμίζει νερό, καταβρέχει την φωτιά και επιστρέφει ήσυχος στο δωμάτιό του. Μετά από λίγη ώρα η φωτιά αναζωπυρώνεται.
Ξυπνάει αυτή τη φορά ο Φυσικός, μυρίζει καπνό, οπότε ανοίγει την πόρτα του δωματίου του και βλέπει τη φωτιά στον διάδρομο. Πλησιάζει με προσοχή, βγάζει το κομπιουτεράκι απ' την τσέπη του και αφού υπολογίσει την ταχύτητα των φλογών, την απόσταση, την πίεση του νερού, την τροχιά κλπ σβήνει την φωτιά με την ελάχιστη ποσότητα νερού και ενέργειας που απαιτείται. Κατόπιν γυρνάει ήσυχος στο δωμάτιό του και συνεχίζει τον ύπνο του. Η φωτιά παρολ΄ αυτά αναζωπυρώνεται ξανά.
Τέλος ξυπνάει ο Μαθηματικός μυρίζεται καπνό και κατευθύνεται στον διάδρομο. Εκεί βλέπει την φωτιά, βλέπει τον πυροσβεστήρα πιο δίπλα οπότε σκέφτεται και λέει "α…. υπάρχει λύση!" γυρνάει στο δωμάτιό του και συνεχίζει τον ύπνο.

Οι Μηχανικοί πιστεύουν ότι οι εξισώσεις τους είναι μια προσέγγιση της πραγματικότητας.
Οι Φυσικοί πιστεύουν ότι η πραγματικότητα είναι μια προσέγγιση των εξισώσεων τους.
Οι Μαθηματικοί δεν ενδιαφέρονται.


--------------------------------------------------------

Μία δασκάλα του δημοτικού ρώταγε κάποτε τα παιδιά με τι ασχολούνται οι γονείς τους:
- "Εσένα Γιωργάκη η μαμά σου τι κάνει όλη μέρα;"
Ο Γιωργάκης σηκώθηκε όρθιος και είπε με πολλή περηφάνια:
- "Είναι οδοντογιατρός κυρία!"
- "Εσένα Μαρία οι δικοί σου γονείς με τι ασχολούνται;", ρώτησε στη συνέχεια ένα κοριτσάκι που φαινότανε κάπως φοβισμένο.
Αυτό σηκώθηκε και διστακτικά ψιθύρισε:
- "Είναι ταχυδρόμος ο μπαμπάς μου κυρία και η μαμά μου δεν δουλεύει".
- "Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που κάνουν οι γονείς μας", είπε η δασκάλα θέλοντας να την εμψυχώσει. "Εσένα Τοτέ τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς σου;", συνέχισε.
Ο Τοτός πετάχτηκε επάνω και με ζωηρό και περήφανο ύφος έριξε τη βόμβα:
- "Εμένα κυρία ο μπαμπάς μου δουλεύει πιανίστας σε μπ***λο!"
Κάγκελο η δασκάλα! Το ίδιο απόγευμα η δασκάλα πάει στο σπίτι του Τοτού και χτυπάει αποφασιστικά το κουδούνι. Η πόρτα άνοιξε και στο κατώφλι φάνηκε ο περιβόητος μπαμπάς.
- "Συγνώμη που σας ανησυχώ, αλλά έχω σοβαρό πρόβλημα με το μικρό. Ισχυρίζεται ότι δουλεύετε πιανίστας σε μπ***λο και μάλιστα υπερηφανεύεται γι' αυτό! Τι έχετε να πείτε;"
- "Κοιτάτε να δείτε", άρχισε να λέει χαμογελώντας ο πατέρας του Τοτού, "στην πραγματικότητα είμαι αναλυτής προγραμματιστής πληροφοριακών συστημάτων, εξειδικευμένος σε θέματα επικοινωνίας πρωτοκόλλου TCP/IP σε περιβάλλον UNIX, και σε ανάπτυξη εφαρμογών με χρήση νέων τεχνολογιών κατανεμημένων συστημάτων αρχιτεκτονικής CORBA, σε περιβάλλοντα αντικειμενοστραφών σχεσιακών βάσεων δεδομένων OODBMS και σε χρήση εργαλείων Business Objects σε μια εταιρεία επιεικώς απαράδεκτη. Ε! πως να το πω αυτό σε ένα 7χρονο παιδάκι;;;"

Τρεις φίλοι, ένας γυμναστής, ένας μηχανολόγος κι ένας κομπιουτεράς, βγήκαν βόλτα στην εξοχή με ένα παλιό ΝτεΣεβώ. Κάπου στη μέση της ερημιάς το αμάξι σταματάει και δε λέει να ξαναπάρει μπροστά:
- Λέω να ανοίξουμε το καπό και να ρίξουμε μια ματιά στη μηχανή, λέει ο μηχανολόγος.
- Μπα, καλύτερα να το σπρώξουμε μέχρι το επόμενο χωριό, λέει ο γυμναστής.
Και ο κομπιουτεράς:
- Εγώ λέω να κλείσουμε τα παράθυρα, να βγούμε και να ξαναμπούμε μπας και τρέξει!

Δύο System Administrators συζητάνε:
- Άκου να δεις τι έγινε χθες!
- Τι, τι;
- Γνώρισα μία φανταστική γκόμενα σε ένα μπαρ...
- Γιαλέγε, για λέγε...
- ...και της είπα να έρθει από το σπίτι για ποτό, και ήρθε.
- Τι λες τώρα; Για λέγε, για λέγε...
- Ήπιαμε εκεί δυο ποτάκια, ζεστάθηκε η κατάσταση και ξαφνικά μου λέει: "Μπορείς σε παρακαλώ να μου βγάλεις τη φούστα γιατί με στενεύει;"
- Τι λες τώρα; Για λέγε, για λέγε...
- Της βγάζω λοιπόν τη φούστα, τη σηκώνω με δύναμη και τη βάζω πάνω στο γραφείο δίπλα στο καινούργιο laptop.
- Τι λες τώρα; Πήρες καινούριο laptop;

Μοιράστε 14 κύβους ζάχαρης σε 3 φλιτζάνια καφέ, ώστε όλα τα φλιτζάνια να έχουν περιττό αριθμό κύβων. "Εύκολο: 1, 1 και 12" "Μα το 12 δεν είναι περιττός" "Τι λες, 12 κύβοι ζάχαρη σε έναν καφέ, είναι περιττό"


Να έχετε μια όμορφη μέρα!!

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Εικόνα της ημέρας

Αυτό είναι που λέμε...του έβαλε τα γυαλιά.....


Γυναικοελληνικό Και Αντροελληνικό Λεξικό


Γυναικοελληνικό Λεξικό
Ναι=Όχι.
Όχι=Ναι.
Ίσως=Όχι.
Λυπάμαι
=Θα σε κάνω εγώ να λυπηθείς σύντομα.
Κάνε ό,τι θες
=Θα μου το πληρώσεις αυτό αργότερα.
Είναι δική σου η απόφαση=Η σωστή απόφαση θα έπρεπε να είναι εμφανής μέχρι τώρα.
Πρέπει να μιλήσουμε=Πραγματικά το έχω ανάγκη να σε πεθάνω στην γκρίνια.
Έχω ανοιχτή σχέση
=Κοίτα, έρχεται σπίτι και με πηδάει ένας τύπος αυτό το διάστημα, αλλά δεν με θέλει με τίποτα για σχέση του, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να με πηδήξεις κι εσύ.
Είμαι open minded=Πρόκειται να σε ταράξω στο κέρατο.
Δυσκολεύομαι γιατί κάνω πιο εσωτερικές σχέσεις, ψάχνω ένα άλλου είδους δέσιμο=
Το 'χω κλείσει το μαγαζί.
Όχι, δεν έχω τίποτα, ιδέα σου είναι=Τολμάς και ρωτάς κι από πάνω ηλίθιε τι έχω;
Πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε σωστά=
Απλά συμφώνησε μαζί μου σε όλα.
Γίνε επιτέλους λίγο ρομαντικός και σβήσε τα φώτα=Έχω κάνει κυτταρίτιδα/έχω πάρει τρία κιλά.
Πιστεύεις ότι ο πισινός μου είναι μεγάλος
;=Πες μου ότι είμαι πιο σέξι από τη Μόνικα Μπελούτσι.
Μόνο με εσένα το έχω κάνει αυτό=Μου έχουν βγει κάτι ενοχές ότι έχω ξεφύγει στο σεξ.




Αντροελληνικό λεξικό

Πεινάω=Πεινάω.
Νυστάζω
=Νυστάζω.
Είμαι κουρασμένος
=Είμαι κουρασμένος. (σ.σ. Βλέπουμε μέχρι εδώ ότι οι άντρες αυτό που λένε, αυτό εννοούν. Σε όλες τις υπόλοιπες εκφράσεις, εννοούν άλλο, αλλά τουλάχιστον πάντα το ίδιο πράγμα).
Θέλεις να πάμε σινεμά ένα βράδυ;
= Θέλω να σε πηδήξω.
Να πάμε για φαγητό ένα βράδυ να τα πούμε καλύτερα
=Θέλω να σε πηδήξω.
Μπορώ να σε παίρνω τηλέφωνο καμιά φορά;
=Θέλω να σε πηδήξω.
Θέλεις να χορέψουμε;=
Θέλω να σε πηδήξω.
Ωραίο φόρεμα!:=
Ωραίο στήθος/πισινός. Μπορώ να σε πηδήξω;
Βαριέμαι=Να σε πηδήξω;
Σ΄αγαπώ
=Θέλω να σε πηδάω ό,τι ώρα θέλω.
Θα με παντρευτείς
;=Θα το κάνω παράνομο για σένα να σε πηδάνε κι άλλοι.